JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Drikkevand >> Legionella

Legionella

Sidebar Image

Mindsk risikoen for vækst af legionellabakterier i dit vand

Der findes ikke krav til den mikrobiologiske kvalitet af det varme vand, som blandt andet er det vand, vi tager bad i. Det varme vand bør dog være i samme kvalitet som vores drikkevand, da man under et brusebad nemt kan komme til at indtage vandet enten ved at drikke det, eller hvis man indånder forstøvede vanddråber. I det varme vand kan der være legionellabakterier, som kan indåndes sammen med aerosoler. Hvis man bliver smittet med legionellabakterier risikerer man at få legionærsyge, som er en alvorlig lungebetændelse, eller pontiac-feber, som giver influenzalignende symptomer.

Vi finder ofte bakteriologisk vækst i varmtvandssystemer, mens det er vi sjældnere finder det i drikkevand. Det kan måske virke lidt underligt, da man skulle tro, at opvarmning af vandet slår alle bakterier ihjel. Men bakterierne er af en anden type end de, der er i drikkevandet. Eksempelvis har legionellabakterier optimale vækstbetingelser ved 35-45⁰C, men er i dvale, når vandtemperaturen er under 20⁰C, hvilket drikkevandet ofte er. For at undgå at brugere af vandet bliver syge, er det derfor vigtigt at teste varmtvandssystemer for legionellabakterier.

Du kan også se vores gratis webinar om legionellabakterier.

Hvornår er der særlig risiko for vækst af legionellabakterier?

Der er flere forhold, som øge risikoen for vækst af legionellabakterier i vandsystemer. Hvis en bygning har været lukket i en længere periode, hvor brusere og vandhaner ikke har været skyllet igennem regelmæssigt, er der stor risiko for bakterievækst i vandet.

Legionellabakterier lever nemlig i den biofilm, som dannes på indersiden af blandt andet varmtvandsbeholdere, brusere, vandhaner og vandrør – generelt steder hvor vand kan blive stillestående og lunkent. Når vandet i rørene passerer biofilmen, vil bakterierne følge med vandet og spredes ud i hele vandinstallationen og eksempelvis ud gennem vandet i vandhanen.

Hvis temperaturen på vandet er blevet sænket, for eksempel for at spare på energien, kan det give gode betingelser for vækst af legionellabakterier. Derfor er det særlig vigtigt for store boligbyggerier,  badefaciliteter i forbindelse med sports- og svømmehaller at være opmærksomme på legionellabakterier og vandkvaliteten generelt.

Hvilke forebyggende tiltag kan mindske risikoen for vækst af legionellabakterier?

I Rørcenter-anvisning 017 (Legionella - Installationsprincipper og bekæmpelsesmetoder) kan du læse om forebyggelse af legionellabakterier. Anvisningen er udarbejdet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, og indeholder vejledning om drift og vedligehold af vandsystemer samt et skema til risikovurdering i forbindelse med den daglige drift.

Har du nogen spørgsmål omkring vækst af legionellabakterier, eller har du behov for at få testet jeres vand for legionellabakterier, så er du meget velkommen til at kontakte os. Vi er klar til at hjælpe dig samt vejlede om prøven.

Kontaktpersoner - Kundecenter 

Andreas Rohr Sørensen

Andreas Rohr Sørensen
Kunderådgiver
70 22 42 56
Finn

Finn Dahlin
Kunderådgiver
70 22 42 56
Kathrine Rønholm-Nielsen

Kathrine Rønholm-Nielsen
Kunderådgiver
70 22 42 56
Kirsten S. Nottelmann

Kirsten S. Nottelmann
Kunderådgiver
70 22 42 56
Lone Thomsen

Lone Thomsen
Kunderådgiver
70 22 42 56
Malte Hansen

Malte Hansen
Kunderådgiver
70 22 42 56
Peter Møller

Peter Møller
Kunderådgiver - teamleder
70 22 42 56

Kontaktpersoner - Salg

Annette Vendel

Annette Vendel
Key Account Manager - teamleder
40 96 50 30
Janni Leer

Janni Leer
Account Manager
Tlf.: 26 86 43 90
Ulla Bøgedal Salg

Ulla Bøgedal
Account Manager
72 18 74 12

Kontaktperson - Ledelse

Ole Silkjær

Ole Silkjær
Business Development Director
26 86 42 73