JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Gratis viden >> "Forstå" >> Forstå et hygiejnetilsyn af svømmebassiner

Forstå et hygiejnetilsyn af svømmebassiner

Sidebar Image

Tilsyn af svømmebade

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad et tilsyn af svømmebade er, hvorfor tilsyn er vigtige, hvad der bliver kigget på under et tilsyn og ikke mindst reglerne indenfor området.

Hvorfor skal der laves svømmebadetilsyn?

Tilsynet er med til at sikre, at lovgivningen og vilkår i godkendelserne bliver fulgt, så man sikrer den bedst mulige vandkvalitet og hygiejne i et svømmebad.

Der er stort behov for at tilsynene bliver udført. Der er næsten altid lovgivning, som trænger til en genopfriskning, eller noget andet som personalet ønsker information om. Det er dog ikke kunne svømmebade, som kan have gavn af et badetilsyn, da private campingpladser også kan have et stort udbytte af et tilsyn. Ofte er en campingsplads' pool åben i meget få måneder, og derfor kan det være svært at være fuldt opdateret på lovstof, og der er måske heller ikke har tid til sparring med andre pladser i perioden. 

 

Hvad siger bekendtgørelsen om tilsyn?

I Bekendtgørelse 918 af 27. juni 2016 står der i kap. 4, § 5, at:

Kommunalbestyrelsen fører regelmæssigt tilsyn med overholdelse af kvalitetskravene til bassinvandet og returskyllevand, der genanvendes samt med de øvrige hygiejniske forhold i svømmebadsanlæg, herunder med afløb, toiletter, brusebade, omklædningsrum og den almindelige renlighed.

Hvem kan have gavn af svømmebadetilsyn?

Udover at de bassinansvarlige bliver besøgt, og der bliver fulgt op på de stillede vilkår i deres godkendelser, kan en række forskellige kommuner drage stor nytte af badetilsyn. 
Mange gange er en kommune med et stort antal svømmebade udfordret på tid, da tilsyn med mange anlæg er en tidskrævende opgave som kan betyde, at besøgene i svømmebadende sker med for lange frekvenser.
Omvendt kan det for en kommune med meget få anlæg måske være en udfordring at holde sig opdateret på svømmebadslovgivningen, hvilket kan betyde, at besøgsfrekvensen bliver nedsat, eller at tilsynet ikke bliver fyldestgørende.

Hvorfor er svømmebadetilsyn vigtige?

Tilsynspligten for en kommune med mange anlæg er en tidkrævende opgave, som kræver meget forberedelse. Dette kan være medvirkende til, at frekvensen af tilsyn nedsættes til hvert andet eller tredje år. Omvendt kan det for en kommune med meget få anlæg måske være en udfordring at holde sig opdateret på svømmebadslovgivningen, hvorfor frekvensen måske nedsættes eller tilsynet ikke bliver fyldestgørende.

For at undgå disse udfordringer, kan det give mening at bruge en ekstern og uvildig tilsynsmedarbejder, som gennemgår svømmebadsanlægget fra A til Å. Det kan være emner, som medarbejderne i svømmebadet, trænger til en genopfriskning af eller noget, som personalet ønsker mere informationer om. Det vil en ekstern tilsynsmedarbejder kunne hjælpe med. 
Badetilsyn

 

Hvad bliver kontrolleret ved et tilsyn?

Ved tilsynet tages der udgangspunkt i det enkelte svømmebads godkendelse, herunder de regler, vilkår og evt. dispensationer, som er beskrevet.

I kapitel 11 i Kontrolvejledningen står der, at kommunale tilsyn blandt andet skal omfatte kontrol af:

• Overholdelse af kvalitetskrav, herunder egenkontrol og journalisering
• Behandlings- og cirkulationsanlægget
• Badereglernes overholdelse (hygiejne)

Og at den kommunale tilsynsmyndighed bør kontrollere svømmebadets registrering af:
• Antal daglige badegæster
• Driftsforstyrrelser særlige foranstaltninger
• Klager over badegener
• Resultater af krævede driftsmålinger og akkrediterede målinger

Derudover gennemgåes følgende punkter:
• Omklædning og bruseafsnit
• Svømmehallen
• Teknikrum/vandbehandling
• Egenkontrol
• Svømmehallens journaler (Klager over badegener, ulykker, fækale uheld)
• Håndtering af svømmebadskemikalier, herunder modtagelse heraf samt indretning og drift af kemikalierum.

Hvem er ansvarlig for at tilsynen bliver udført?

I kapitel 4 i bekendtgørelse 918 af 27. juni 2016, står der, at:

Tilsyn og påbud

§ 5. Kommunalbestyrelsen fører regelmæssigt tilsyn med overholdelse af kvalitetskravene til bassinvandet og returskyllevand, der genanvendes samt med de øvrige hygiejniske forhold i svømmebadsanlæg, herunder med afløb, toiletter, brusebade, omklædningsrum og den almindelige renlighed.

Det er altså kommunen, der er ansvarlig for, at der bliver lavet tilsyn. Der er også den enkelte kommune, som bestemmer om de selv laver tilsynet eller får en ekstern medarbejder til det. Det er naturligvis vigtigt, at disse tilsyn bliver lavet regelmæssigt for at sikre at vandkvalitetskrav og lovgivning følges.