Forskellen på TVOC og VOC-screening ved luftanalyser på ATD-rør
Hvad er det nu lige forskellen mellem TVOC-analysen og VOC-screening er? Det er nemlig to analyser, der af og til bliver forvekslet med hinanden, når der bestilles luftanalyser.
Lad os først få forkortelsen på plads:
T = Total.
VOC = volatile organic compounds = flygtige organiske forbindelser.
Opsamlings- og analysemetoden er i store træk den samme, når vi taler om luftprøver til TVOC-analyse eller VOC-screening opsamlet på ATD-rør. Luftprøven opsamles via en pumpe med et flow på 0.1L/min og røret analyseres via termisk desorption. Men kvantificeringen og rapportering af de to analyser adskiller sig.
Ved vores TVOC-analyse rapporteres en sum af den totale koncentration af de VOC’er, der er opsamlet på røret, mens vi ved en VOC-screening rapporterer koncentrationen af hver enkelt af de organiske forbindelser (enkeltstofferne) samt et TVOC-resultat.
I dette skema kan du se forskellene mellem TVOC-analysen og VOC-screeningen:
TVOC |
VOC-Screening |
|
|
Det er værd at bemærke, at sumgrundlaget mellem de to analyser er forskelligt, både i forhold til hvilke kulstofforbindelser, der regnes med i den totale koncentration, men også i forhold til hvilken koncentration, stofferne er fundet i for at tælles med i den totale koncentration.
Hvordan kan jeg bruge den ene analyse frem for den anden?
På grund af den større databehandling, der ligger til grundlag for en analyseresultatet ved en VOC-screening er denne analyse dyrere end en TVOC-analyse. Derfor kan du med fordel, hvis du er i opstarten af en indeklimaundersøgelse eller, hvis du ikke har behov for at vide, hvilken/hvilke VOC/VOC’er, der bidrager til den totale koncentration af VOC’er i indeluften, begynde sin undersøgelse med kun at undersøge TVOC koncentrationen i indeluften.
Som udgangspunkt siger man, at den totale koncentration af VOC’er ikke bør overstige en koncentration på 3.000µg/m3.
Hvis du til gengæld er interesser i at vide, hvilke VOC’er der bidrager til den samlede koncentration af VOC’er i indeluften, kan det give mening at udføre en VOC-screening. Ved at vide hvilke enkeltstoffer, der bidrager til den samlede TVOC-koncentration, vil det efterfølgende være muligt at bruge informationen til at identificere kilden og evt. nedbringe emissionen.
Hvordan laves analyserne på ATD-rør i laboratoriet?
Luften, som er opsamlet på ATD-røret, bliver analyseret på ATD-GC-MS. Det vil sige, at de opsamlede VOC’er bliver termisk desorberet (TD) fra ATD-røret og analyseret ved gaskromatografi koblet med masseselektiv detektion (GC/MS) med en 30 m HP-5 GC-kolonne.
I et termisk desorptionssystem desorberes VOC’erne termisk fra tenax-materialet i ATD-rørene, ved at rørene placeres i en ovn under en inert gasstrøm. Derefter kryofokuseres VOC’erne i en frysefælde. Når den termiske desorptionsproces er afsluttet, bliver analytterne på frysefælden hurtigt genopvarmet og analyseret vha. GC-MS-systemet, hvilket muliggør deres adskillelse. Denne proces (kryo-indfangning og hurtig genopvarmning) garanterer en god topform og fremragende adskillelse.
Detektoren er indstillet til at opsamle alle ioner fra 33-425 nm igennem hele kromatogrammet. Dette er for at kunne scanne på alle toppe, der eluerer og dermed at kunne sammenligne massespektrum for de enkelte toppe med NIST-biblioteket.
Identiteten af VOC’er i forbindelse med en VOC-screening bliver accepteret, hvis der er overensstemmelse i MS-spektret sammenlignet med NIS-biblioteket på over 80%. De identificerede VOC'er, VVOC’er samt SVOC’er kvantificeres og rapporteres både som toluen-ækvivalenter og specifikke koncentrationer, jf. EN 16516, for koncentrationer over 5 μg/m3. Kvantificeringen sker vha. relative responsfaktorer indkørt over for enten toluen eller propylenglykol afhængig af komponenttypen.
Detektionsgrænsen (LOD) for de enkelte VOC’er er stofafhængig, men er typisk 5 - 10 ng på ATD-rør med tenaxmedie, som svarer til 1,0 - 2,5 μg/m3 i luft ved opsamling af 5 liter luft.
Og hvordan er det nu lige i forhold til DGNB?
Hvis du skal udføre luftmålinger iht. DGNB, er det vigtigt at vide hvilken manual, byggeriet skal certificeres efter. Kravene til indeluften er specificeret i kriteriet SOC1.2 i DGNB-manualerne. Fælles er, at for byggerier, der skal eller er blevet certificeret efter 2016 manualen anvendes en TVOC analyse samt en måling af formaldehyd, hvorimod der ved certificering iht 2020/2023/2025 manualerne skal anvendes en VOC-screening samt en analyse af C1-C6 adehyderne.
Du kan læse mere om indeklimamålinger til DGNB her.
Artiklen er skrevet af Karoline Rusbjerg-Weberskov, Sales Manager i Indoor Air Eurofins VBM laboratoriet og Maria Pelle Mørup, Team Leder for kemikerne i Eurofins Product Testing.