Vi hylder det danske drikkevand
22. marts er det FNs internationale ”Vandets Dag”, og vi markerer dagen ved at sætte fokus på hverdagens luksus - nemlig drikkevandet i din vandhane.
Vores drikkevand er naturligvis vigtigt hver dag, og ikke kun den 22. marts, men netop på denne dag giver det god mening at værdsætte drikkevandet.
Drikkevandet er unikt
Det drikkevand, der kommer ud af vandhanen er produceret lokalt på dit nærmeste vandværk, som indvinder vandet fra grundvandsboringer. Hvor lang tid vandet har været i jorden, siden det faldt som nedbør, afhænger af de geologiske lag, som vandet passerer og dybden til de lag, hvorfra råvaren – grundvandet - indvindes. Vandet har meget forskellige aldre: Nogle steder er vandet over 300 år gammelt fra det sidst var nedbør, mens det andre steder er 30 til 40 år gammelt – eller yngre. Vandets transporttid gennem jorden og grundvandskemien er afhængig af den lokale geologi, og er forskellig fra sted til sted.
Danmark er ét af de få lande i verden, hvor al drikkevand er baseret på grundvand. I mange andre dele af verden indvindes overfladevand fra f.eks. søer og floder. Ved indvinding af grundvand udnyttes jordlagenes evne til at filtrere og rense vandet på en naturlig måde, hvilket betyder at vandet ikke skal igennem en større vandbehandling, når det ankommer til vandværket. Der er dog desværre en risiko for, at grundvandet kan blive udsat for forurening på sin rejse gennem jorden.
Vandets fremtid
Meget af vores grundvand vil fortsat være rent om 10 år, så det er muligt at producere drikkevand med simpel vandbehandling, men der vil også være mere forurenet grundvand i magasinerne. Derfor er det vigtig at renseteknologierne udvikler sig, så man kan filtrere uønskede stoffer væk fra grundvandet. Ser vi frem mod 2031, vil vi se flere vandværker, der renser grundvandet med avanceret vandbehandling for at komme af med forureninger.
Vi vil dog også se mere grundvandsbeskyttelse og godt samarbejde mellem blandt andet landbrug og vandforsyninger om multifunktionelle værdiskabende løsninger, der gavner flere interesser. Dette vil være med til at beskytte grundvandet og for eksempel stadig gøre det muligt at dyrke jorden over grundvandsmagasinerne.
Non-target analyser og massescreeninger vil kunne give os ny viden om vandets kvalitet og kredsløb. Non-target metoden kommer til at afdække flere og flere stoffer i grundvandet, hvor vi skal forholde os til sundhedsrisikoen for mennesker og grænseværdier for tilladte niveauer.
Det er uundgåeligt, at vi kommer til at stå med ny viden, som giver os nye udfordringer, der skal løses, men også ny viden, der giver os mulighed for at løse udfordringerne.
Vi skal passe på drikkevandet
De seneste år er der flere gange fundet spor af nye miljøfremmede stoffer i grundvandet, og senest i januar offentliggjorde Miljøstyrelsen, at de havde fundet stoffet trifloureddikesyre (TFA) i forbindelse med massescreeningen for pesticider. TFA vurderes ikke at være sundhedsskadeligt i de mængder det er fundet.
Andre miljøfremmede stoffer kan imidlertid både være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, og det er derfor afgørende at kende deres tilstedeværelse og koncentrationer, hvis de forekommer i grundvandet.
Udover miljøfremmede stoffer så udgør klimaforandringer potentielt også en risiko for forurening af vandet. I takt med at temperaturen på jorden stiger, stiger havvandet også. Stigende havvand kan give oversvømmelser langs de danske kyster, og havvandet vil dermed trænge ned i jorden og potentielt forurene grundvandet.
Undersøgelser og analyser af vores grundvand og drikkevand bliver mere og mere vigtigt, da vi med undersøgelsesresultaterne kan sikre os at grund- og drikkevandet lever op til den gode kvalitet, vi kender og forventer. Når vi holder godt øje med, hvad grundvandet indeholder, kan vi med den nye viden udvikle bedre beskyttelses- og renseteknologier, så vi kan forberede os på kommende trusler mod vores drikkevandsforsyning.
På den måde kan vi sikre, at du også i fremtiden trygt kan drikke vandet fra vandhanen.
Glædelig Vandets Dag!