Vores arbejde med FNs Verdensmål
FN's Verdensmål blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på et FN topmøde i 2015. Det markerede en hidtil uset ambitiøs udviklingsdagsorden. Verdensmålene og det enorme potentiale, de indebærer, handler ikke kun om udviklingslandene, og det er ikke kun regeringer og stater, som skal og bør løfte opgaven. Som virksomhed spiller vi også en vigtig rolle i forhold til Verdensmålene – og hvis vi skal løse klodens største udfordringer inden 2030, så er det vigtigt, at vi også gør en aktiv indsats.
I Eurofins Miljø A/S gør vi aktivt en indsats for miljøet, hvilket kun er naturligt, når vores mission er at skabe en sundere og mere sikker verden. Som laboratorium bruger vi en del strøm, og vores transport kræver brændstof. Derfor har vi et ansvar for at optimere vores virksomhed, så den bliver endnu mere bæredygtig.
Disse Verdensmål arbejder vi med
3 af målene er udvalgt som vores fokusmål.
Hvilke projekter arbejder Eurofins Miljø med?
- Implementering af bæredygtig energi - målet er energineutralitet i 2025.
Dette projekt hører til Verdensmål 7: Bæredygtig energi. - Bæredygtighed blandt vores leverandører. Dette projekt skal sikre, at vores leverandører også agerer i forhold til Verdensmålene. Vi laver blandt andet i samarbejde med vores indkøbsafdeling en leverandørundersøgelse, som skal hjælpe os med at kortlægge, hvilke leverandører der er miljøobservante leverandører, og over for leverandørporteføljen sætte fokus på den bæredygtighedsudvikling som vi er i gang med.
Dette projekt hører under Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. - Grøn Booking
Ved at booke afhentning af prøver tidligt, kan vi planlægge mere miljøvenlig afhentningsruter, og dermed reducere CO2 udledningen. Du kan læse mere om Grøn Booking her.
Projektet hører under Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. - Solceller
Vi har fået installeret solceller på taget i Aabybro, Ishøj og Vejen. Solcellerne er taget i brug.
Projektet hører til Verdensmål 7: Bæredygtig energi og Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. - Elvarebiler
Vi har indkøbt en varebil, som kører 100 % på strøm. Som en del af et pilotprojekt tester vi, hvordan en el-varebil fungerer for vores prøvetagere og chauffører - primært i Københavnsområdet. Vi vurderer løbendende om pilotprojektet skal udvides.
Projektet hører til Verdensmål nr. 12: Ansvarlig forbrug og produktion. - Reduktion af emballagemængde
I vores produktionskæde er der, af naturlige grunde, et stort emballageforbrug til udtagning, opbevaring, transport og analyse af prøvematerialer. Emballagen skal passe til det stof vores kunder ønsker at analysere for og leve op til metodekravene og kravene fra kvalitetsbekendtgørelsen for laboratoriearbejde. For at reducere emballagemængden har vi gennemgået alle metodedatablade og analyseprocesser for at finde frem til mulige ændringer. Det har betydet, at vi til prøver af rent vand har reduceret mængden af emballage med 17 % - og vi fortsætter naturligvis med arbejdet.
Dette projekt fokuserer på Verdensmål 12: Ansvarlig forbrug og produktion - Ny og mere bæredygtig indretning af laboratoriet i Ishøj
På vores nye lokation i Ishøj, er der igangsat forskellige bæredygtige tiltag, bl.a.:
- Soceller på taget (Verdensmål 7: Bæredygtig energi)
- Rumfølgere og nye lyskilder (Verdensmål 12: Bæredygtig forbrug og produktion)
- Ventilation med varmegenvindingg (Verdensmål 12: Bæredygtig forbrug og produktion)
- Affaldssortering (Verdensmål 12: Bæredygtig forbrug og produktion) - Intelligent indretning af vores laboratorium (f.eks. stinkskabe, der lukker selv og maximal varme-genvinding) samt miljørigtig adfærd. Projektet skal nedbringe vores forbrug af el i laboratoriet så meget som muligt.
Dette projekt hører til Verdensmål 7: Bæredygtig energi og Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. - Udskifte stinksskabe med sugekasser (der hvor det giver mening ift. analysearbejdet).
Vi har udskiftet 4 stinkskabe med sugekasser. Et stinkskab bruger i gennemsnit 25.000 kWh om året. En sugekasse bruger ca. 6.250 kWh om året (altså 1/4 af et stinkskabs forbrug). På 1 år betyder det, at vi i alt sparer 75.000 kWh, og reducerer vores CO2 udledning med mere end 9 ton1.
Dette projekt hører til Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. - Bæredygtig pensionsopsparing
Alle nye medarbejdere bliver tilbudt en pensionsopsparing, hvor en del af pengene investeres i bæredygtige aktier/obligationer. Ligeledes har nuværende ansatte mulighed for at skifte deres nuværende plan ud med bæredygtige aktier/obligationer.
Dette projekt hører til Verdensmål 13: Klimaindsats. - Optimering af vores papirforbrug og ergonomi samt minimering af støjgener. Projektet skal være med til at nedbringe vores papirforbrug, forbedre vores ergonomi og reducere støjgener på arbejdspladsen.
Dette projekt hører under Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel og Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. - Bedre og mere bæredygtige udendørsarealer. Projektet skal være med til at forbedre vores udearealer, så de bliver attraktive for bier og insekter. Derudover bør brugen af sprøjtemidler undgås.
Dette projekt hører under Verdensmål 13: Klimaindsats og Verdensmål 15: Livet på land. - Medarbejder t-shirts i mere bæredygtige materialer og produktion.
Dette projekt hører til Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. - Reducere vores CO2-aftryk i forbindelse med kørsel. Projektet fokusere på, hvordan vi alle kan reducere vores CO2 udslip, når vi kører bil til og fra arbejde.
Dette projekt hører under Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.
Du kan læse mere om FNs Verdensmål her.
Her kan du læse mere om FNs Verdensmåls logoerne
1. Beregning af CO2 udledningen er lavet med udgangspunkt i denne beregning.