JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljø >> VBM webshop >> Asbest information

 Asbest information

Sidebar Image


Hvad er asbest

Asbest er et naturligt forekommende mineral, som har en række gode tekniske egenskaber, da det blandt er flammehæmmende og forbedre varmeresistensen. Dette er grunden til, at asbest har været brugt i en lang række produkter. I Danmark alene formodes det, at asbest at have været brugt i op mod 3.000 forskellige produkter.
Asbest har især været brugt i lofts- og vægbeklædninger, i gulvmaterialer og som isolations- og brandhæmmende materiale. Brugen af asbest fortsatte indtil det blev forbudt i produktionen i 1972, men blev brugt i produktionen af eternitplader frem til 1984.


Hvorfor er asbest skadeligt - og i hvilke mængder

Asbestmineralet i sig selv er ikke farlig. Men asbest bliver brudt op og hvirvlet ud i luften, bliver det farligt, da asbestfibrene kan ende i lungerne og forårsage asbestose, som er en arvævsdannende tilstand i lungerne. Hvis du i en længere periode har været udsat for asbestfibre, har du en øget risiko for at få lungekræft. Det tager normalt 30 – 50 år, før du udvikler asbestose eller lungekræft på grund af asbestfibre.

Eksponering for asbest kan ske ved rennovering af bygninger, udgravning af gamle asbestplader, nedrivning af bygninger og lignende.
Det kan være svært at sige, præcis hvor meget du skal eksponeres for asbest, før det er skadeligt – men i Danmark er der nultolerance overfor asbest i materialer og en grænseværdi på 0,003 fiber/CM3 i luften.

Skal du have analyseret for asbest? Så kan du læse mere om, hvordan du tager en prøve, pakker den og får den analyseret hos os her.

 

Hvor findes asbest?

Asbest er blevet brugt i virkelig mange år – i nyere tid er asbest blevet brugt i alt fra kunstigt julesne til additiv i rørisolation. Asbest er, på papiret, et ’wonder mineral’, da det har mange gode egenskaber: Gør materiale det blandes i mere fleksibelt, forbedre varmeresistensen af et produkt, det er biologisk svært at nedbryde og det forbedre også materialers kemiske resistens. Men som vi ved i dag, så er asbest også et sundhedsfarligt materiale.

Her findes der asbest i dagens danmark: Ældre isolering, fliseklæb fra før 1972, eternitplader, ældre rørisolation, tagpapt, ældre bremseskiver, mange ældre klæbetyper, ældre ’varmeresistente’ produkter såsom tøj, ældre pakninger, loftsplader, gamle gipsplader og mange flere materialer.

Derfor er det vigtigt, at du ved en renovering eller lignende er opmærksom på alderen på de materialer, som du har fat i ved renoveringen.

 

Hvornår stoppede man med at bruge asbest

Asbest blev i 1972 forbudt til anvendelse og der startede udfasningen af asbest, hvor de sidste der anvendte, var Eternit producenter der stoppede produktion i 1984 - dog blev de sidste plader med asbest først udfaset i 2004. På verdensplan er der stadig nogle store nationer som bruger asbest i produktion af produkter – det er blandt andet Rusland og Kina.

Forbuddet mod brugen af asbest hænger sammen med de sundhedsskadelige effekter, som først blev ordentligt undersøgt i 1960-70’erne.


Love og regler om asbest

Siden 1972 har det været ulovligt at bruge asbest i almen produktion, og i 1984 blev det forbudt at benytte asbest i tagplader og lignende materialer. De nuværende lovrammer ift Asbest bygger på disse initiale lovgivningsrammer med skarpere og skrappere krav, som nu er en real nul tolerance for forekomst i bygningsaffald og klassificering som farligt affald.

 

Hvad gør du, hvis du tror, der er asbest i noget materiale?

Hvis du har fundet et materiale eller område, hvor du mistænker, der er asbest i, så er det vigtigt, at få forsejlet lokalet med en støv- og gennemtræksskærm. Dermed undgår du, at asbestfibrene kan sprede sig til andre lokaler.

Herefter skal du tage en malerdragt, handsker, briller samt en maske med asbestfiltre på – og så er du klar til at udtage en asbestprøve af materialet. Prøven udtages ved at slå et stykke på størrelse med en tommelfinger af materialet og putte det i en pose. Området, der blev prøvetaget fra, skal forsegles med gaffatape eller lignende, så den ’friske’ overfalde ikke har mulighed for at sprede asbest i lokalet.

Du kan læse mere om asbestundersøgelser her.