JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Luft og Støj >> Kontrol af tekniske anlæg >> Kontrol af trykluft

Kontrol af trykluft

Sidebar Image

Trykluft bliver ofte brugt i fødevareindustrien og medicinalproduktion. Trykluft bliver blandt andet brugt til pneumatisk procesudrustning, emballering af fødevarer, forskellige slags trykluftdrevne værktøjer samt ved laboratorieforsøg. 

Det er vigtigt, at gas- og trykluftinstallationer bliver håndteret med stor omhu. Trykluft bliver ofte anvendt kritiske steder i produktionen, hvor luftforureningerne kan have alvorlige konsekvenser. Vi anbefaler, at I regelmæssigt får foretager kontrol af trykluft. Selv små mængder forureninger kan f.eks. påvirke kvaliteten af fødevarer i negativ retning, hvilket kan have store konsekvenser for produktionen. 

Typiske forureninger
Ofte opstår forureningen af trykluften i indsugningsluften fra kompressorerne og fordelingssystemet. Årsagen hertil kan være luftindtagets placering, ikke tilstrækkelig filtrering, kompressoren eller et nedslidt/forurenet fordelingssystem.  

Kvalitetskrav

Før din virksomkhed nyindretter gas- eller trykluftinstallationer, bør du foretage en nøje vurdering af kvalitetsbehovet.

Du bør stille jer selv en række spørgsmål om, hvilke krav virksomheden stiller til:

Disse krav indgår herefter i den samlede beskrivelse for anlægget. Dermed får du for virksomheden  opstillet eksakte krav til installationen samt til leverandøren af anlægget. Kravene kan efterfølgende entydigt kontrolleres.

Kontrolmuligheder for trykluft service

Den international ISO-standard 8573 beskriver krav og målemetoder for indhold af vand, partikler og et olieindhold i trykluft. Du kan se de forskellige klasser i det nedenstående skema. Eurofins Miljø Luft kan foretage kontrol i henhold til denne standard.

Brancheforeningen for Hydraulik og Pneumatiks (BHP) vejledning, kan man blandt andet se forslag til trykluftkvalitet inden for en række udvalgte brancher:

  Partikler Vand Olie
Fødevare Industri      
Automatik (Cylindre, Magnetventiler) 1-5 4-5 1-3
Pakkemaskiner, tappekolonner 3-5 2-5 3
Trykluftværktøj i produktionslokale 1 2-3 1
Åndemiddelluft 1 3 1
Mejerier 1-3 1-3 1


I vejledningen udarbejdet af Brancheforeningen for Hydraulik og Pneumatik (BHP) ses blandt andet forslag til trykluftkvalitet inden for en række udvalgte brancher. Kriterierne relaterer til klasseinddelingen i standarden.

Indholdet af mikroorganismer i trykluften er et meget relevant parameter. Der findes pt. ikke kravværdier herfor. Derfor bør du og din virksomhed selv fastsætte jeres egne krav. Parametre som organiske opløsningsmidler, nitrogendioxid, nitrogenoxid, kulmonoxid og kuldioxid kan også optræde som forureninger i trykluft.

Når vi laver kontrolmålinger foregår det altid »on-site« med opsamlingsudstyr (blandt andet laserpartikeltæller og trykdugpunktsmåler). Derefter undersøger og analyserer vi de indsamlede prøver på vores laboratorium.

Der foretages efterfølgende analyse på laboratoriet af de indsamlede prøver.

Vi anbefaler, at du regelmæssigt foretager kontrol af trykluft. Selv små mængder forureninger kan fx påvirke kvaliteten af fødevarer i negativ retning.

Skal du have lavet en kontrol af trykluft, så kontakt mig:

Michael Pedersen

Michael Pedersen
Seniorrådgiver