Støjmåling og beregning af ekstern støj fra virksomheder. Dette er oftest et krav i for eksempel en miljøgodkendelse. Krav der også omfatter dokumentation udført som en såkaldt “miljømåling – ekstern støj”. Dokumentationen med målinger er hermed en såkaldt støjkortlægning.
Støjdæmpning – Vi hjælper også med rådgivning om for eksempel støjdæmpning, eller hvis der ønskes at holde styr på den støj, der kommer fra virksomheden, uden der er krav om det via vilkår.
Når vi kommer hos jer, måler vi tæt på alle kilder. For det meste vil vi derfor ikke begrænse jeres aktiviteter.
Vi hjælper jer med at forstå det I ønsker. Hvorfor måler vi for eksempel ikke hos naboerne? Støj bliver hurtigt lidt nørdet og vi er meget dygtige til at gøre det forståeligt. Vi indfører jer i begreber og viser jer, hvad det betyder i forhold til jeres miljøgodkendelse eller påbud. Ved rapporteringen vil der også være forklaringer af begreberne, for eksempel vil grænseværdierne for støj blive forklaret.
Det er vigtigt for os, at du får en grundig forklaring på rapporten og notater.
Vi bliver desuden løbende kontrollereret af kvalitetsorganet DANAK samt interne audits, så ikke blot det tekniske er i orden, men også forståeligheden.
Begreber og parametre i forbindelse med lyd/støj
Ganske kort til læseren uden eller med lidt kendskab til støjbegreber.
Nogle af de akustiske egenskaber (lyd) som er omtalt udtrykkes i decibel, dB.
Støjniveau er et lydtrykniveau Lp , (støj er uønsket lyd) og dette niveau vægtes med et filter kaldet A-filteret, derfor enheden dB(A). Ved vægtningen bliver det til LpA . Vægtninger med primært A-filteret sker som udgangspunkt ved andre niveauer der omhandler støj.
Efter måling af en kilde kan kildestyrken (lydeffektniveauet) Lwa bestemmes. Kildestyrken er en objektiv værdi for kildens udsendelse af lyd. Med objektiv menes at den er uændret (neutral) med hensyn til blandt andet placering i forhold til virksomhedens placering, påvirkning fra omgivelserne og i forhold til drifts-tid.
Kildestyrken anvendes til at bestemme lydtryk-niveauet LpA i et givet punkt, i dette tilfælde i omgivelserne ved de såkaldte immissionspunkter.
Dette LpA er et udtryk for lyden her og nu. Middelværdien (som tiden går) af LpA kaldes LAeq.
Dette LAeq beregnes også ved et givet punkt (immissionspunkt) i omgivelserne, ved at alle kilders bidrag ved punktet summeres op. Når der er taget højde for to parametre ved dette punkt i omgivelserne, bliver (det samlede) LAeq lig støjbelastningen Lr ved punktet.
I specielle tilfælde kan der forekomme lyd ved lave frekvenser, “dyb” lyd, dette kaldes normalt for lavfrekvent støj og måles som regel hos naboer til virksomheder.
Støjkilder
Støjkortlægningen omfatter alle betydende støjkilder. Ud over de stationære kilder der alle indgår i selve produktionen, kan der også være for eksempel transport med lastbiler og/eller gummihjulslæssere.
Støjgrænser – støjvilkår
I jeres miljøgodkendelse eller påbud fremgår vilkårene for støj. Det er dem resultaterne sammenlignes med til sidst.
Omgivelserne og virksomheden. Generelt måles der kun hos virksomheden, ikke hos naboerne. Målingerne anvendes til at beregne støjen i omgivelserne, hos naboerne.
Beregningerne udføres i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledninger om ekstern støj fra virksomheder. Følgende oplysninger anvendes i beregningerne af støjen:
- de topografiske forhold ved virksomheden og i omgivelserne.
- forhold omkring absorption og andet.
- Kildestyrker.
- driften af disse kilder.
Der opbygges støjmodel hvorefter støjen beregnes i alle relevante punkter. Denne model kan derefter genanvendes.
Yderligere kan man også illustrere støjbilledet ved hjælp af støjniveauer med iso-dB-kurver. Det giver et godt overblik og en god forståelse for hvordan “støjbilledet” er i omgivelserne.