- Pommes frites, andre skivede (dybstegte) produkter og skivede kartoffelchips lavet af friske kartofler
AnalyseLeksikon - Akrylamid
Hvad er Akrylamid
Akrylamid er et kræftfremkaldende og genotoksisk stof, der dannes i særligt stivelsesholdige fødevarer ved opvarmning over 120ºC. Forstadier til akrylamid er aminosyren asparagin og sukker (fruktose og glukose) og disse findes i større mængder i fx kartofler, brød, korn og kaffe. Virksomheder, der producerer fødevarer i risikogrupperne, skal indføre begrænsende foranstaltninger for at holde indholdet af akrylamid så lavt som muligt.
Regler i Danmark og EU - Risikoprodukter
"Forskrifter om foranstaltninger mod akrylamid i fødevarer" beskriver, at:
Virksomheder, der producerer og markedsfører fødevarer beskrevet i nedenstående liste, skal gennemføre begrænsende foranstaltninger med henblik på at opnå et så lavt indhold af akrylamid, som det med rimelighed er muligt at opnå, og under referenceniveauerne i forordningens bilag IV.
- Kartoffelchips, snacks, kiks og andre kartoffelprodukter lavet af kartoffeldej
- Brød
- Morgenmadsprodukter (undtagen grød)
- Fint bagværk: småkager, kiks, rundstykker, kornstænger, scones, iskiks, vaffelkiks, engelske muffins (crumpets) og honningkager, samt kiks, kiks og brøderstatninger. I denne kategori er kiks en tør kiks (en wienerbrød baseret på mel).
- Kaffe
- Brændt kaffe
- Kaffe i pulverform (opløselig)
- Kaffeerstatninger
- Babymad og forarbejdede kornbaserede fødevarer beregnet til spædbørn og småbørn
Fødevarestyrelsen - "Akrylamid i fødevarer"
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Akrylamid-i-f%C3%B8devarer.aspx
EFSA - "Acrylamide"
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/acrylamide
Der er diskussioner om, at der kan ske en ændring af grænseværdien for akrylamid i visse næringsstoffer, men det er ikke vedtaget. I maj 2022 offentliggjorde EFSA en opdateret vurdering af akrylamid og kom til følgende konklusion: "Baseret på de nye evaluerede data anses MOE-tilgangen stadig for passende, og en opdatering af 2015-udtalelsen er ikke nødvendig på nuværende tidspunkt".
Analyser
Eurofins Food & Feed Testing Danmark A/S kan tilbyde akkrediterede analyser for akrylamid i fødevarer, og kan også analysere prøver i større kortlægningsprojekter af akrylamid. Det kan også være interessant at analysere forskellige råmaterialer for at sammenligne mængden af forstadier til akrylamid, det vil sige asparagin (aminosyre) og sukker (fruktose og glukose) for at kunne begrænse mængden af akrylamid, der dannes under forarbejdningen.
Kontakt Steinskundeservice@eurofins.dk for at bestille analyser eller få mere information.
Hvordan dannes akrylamid
Akrylamid er et kemisk stof, der dannes i fødevarer ved opvarmning over 120ºC. Eksempler på sådan forarbejdning er stegning, grillning, tørring og friturestegning. Dette er en organisk forbindelse, der er letopløselig i vand, og er dannet af naturligt forekommende ingredienser i fødevarer: aminosyren asparagin og sukker (fructose og glukose).
Sundhedsfare/symptomer ved udsættelse for Akrylamid
Akrylamid anses for at være kræftfremkaldende og genotoksisk, og producenterne er forpligtet til at holde niveauerne lave.
Hvordan forebygges Akrylamid
"Regler om foranstaltninger mod akrylamid i fødevarer", bilag I, beskriver forskellige begrænsende tiltag, som producenter kan iværksætte for at sænke indholdet af akrylamid i deres produkter. Det er muligt at reducere indholdet af akrylamid både gennem produktionsprocesser og ved at vælge råvarer med det lavest mulige indhold af de akrylamiddannende stoffer (asparagin og sukker).