JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Vores analyser >> Fødevarer & Drikkevarer >> BGB & Ost

Ost og beskyttede Geografiske betegnelser

Sidebar Image

 

Beskyttede Oprindelses- og Geografiske Betegnelser for Oste:

Eurofins Steins er en autoriseret certificeringsinstans for danske oste, der er registreret under EU's kvalitetsordninger for fødevarer og landbrugsprodukter, herunder "beskyttede oprindelsesbetegnelser" (BOB), "beskyttede geografiske betegnelser" (BGB) og "garanterede traditionelle specialiteter" (GTS) – samlet kaldet geografiske betegnelser (GI'er). Vores akkreditering i henhold til ISO/IEC 17065:2012 giver os beføjelse til at certificere danske mejerier til produktion af oste som Danbo (BGB), Esrom (BGB), Danablu (BGB) og Havarti (BGB).

Formålet med EU's GI-ordninger er at beskytte og fremhæve producenternes unikke kvaliteter og traditioner, der er knyttet til de registrerede produkter. Samtidig sikrer det forbrugerne, at de køber ægte produkter og ikke forfalskninger. De registrerede produkter er forsynet med specifikke logoer (vist til højre), og det er ulovligt at misbruge eller efterligne produktnavne og logoer.

 

GI-Certificering:

For virksomheder, der ønsker at producere oste certificeret under GI-ordningerne, kræves det, at både produkt og produktionsproces inspiceres af Eurofins Steins. Inspektionen er baseret på en detaljeret varespecifikation, der er godkendt af EU. Varespecifikationerne for hver ost er oversat til alle EU-sprog og præsenteres som tilsvarende enhedsdokumenter.

Enhedsspecifikke dokumenter:

ec.europa.eu hjemmesiden kan du finde de relevante enhedsdokumenter for ostene Danbo, Danablu, Havarti og Esrom. Bemærk, der er fejl i enhedsdokumentet.

 

Kontrol og Kvalitetstest:

Kontrol i henhold til GI-ordningen inkluderer inspektion af mejeriet for at sikre overholdelse af de parametre, der er beskrevet i varespecifikationen. Disse parametre varierer for hver ost og kan omfatte aspekter som pasteurisering, mælkens oprindelse og modningstid.

Udover mejeriinspektion udfører vi kemiske, fysiske og sensoriske karakteristika-test i overensstemmelse med varespecifikationen. Disse parametre er også specifikke for hver ost og inkluderer krav til fedtindhold, ostens højde og smag. Sensoriske bedømmelser udføres af erfarne fagfolk inden for branchen.

 

Kontakt Os:

For detaljer om certificeringsbetingelser, procedurer, gebyrer, rettigheder og klageprocedurer, bedes du kontakte Eurofins Steins. Vores kompetente team er klar til at bistå dig med at navigere gennem GI-certificeringsprocessen og sikre overholdelse af kvalitetsstandarder.

Besøg vores hjemmeside for yderligere information om GI-ordningen og for generel viden om danske oste. Eurofins Steins er din pålidelige partner på vejen mod certificering og kvalitetssikring af oste med geografiske betegnelser.

 

Link til enhedsdokumenter
På denne side søges på den pågældende ost: Danbo, Danablu, Havarti, Esrom.

Bemærk at der er en fejl i enhedsdokumentet for Havarti, og denne vil blive ændret i hht følgende:
Pkt. 3.2. under overskriften ”Lagring” rettes ”Skorpefri: Modning i 3 uger ved 12-20°C” til ” Skorpefri: Modning i 3 uger ved 5-20°C”.

Pkt. 3.5. under overskriften ”Ostens lagring de første 2-3 uger” rettes ”Hvad enten osten skal overflademodnes eller fremstå som skorpefri opbevares osten ved en gennem perioden faldende temperatur der ligger i intervallet 12-20 grader. ….” til ”Hvad enten osten skal overflademodnes eller fremstå som skorpefri opbevares osten ved en gennem perioden faldende temperatur der ligger i intervallet 5-20 grader.

Kontrol i hht GI-ordningen omfatter inspektion af det producerende mejeri for at sikre at alle parametre beskrevet i varespecifikationen overholdes. Parametrene er specifikke for hver enkelt ost, og de kan fx omhandle krav om pasteurisering, oprindelse af mælken og lagringstid.

Der er krav om GI-registrerede produkter mærkes med det registrerede navn og tilhørende logo, og der vil blive fokuseret på mærkningen ved de kommende inspektioner. Fødevarestyrelsens vejledning om mærkning af produkter med beskyttede betegnelser kan læses her.

Udover inspektion af mejeriet kontrolleres også ostenes kemiske, fysiske og sensoriske karakteristika som beskrevet i varespecifikationen. Igen er parametrene specifikke for hver enkelt ost, og det kan fx dreje sig om krav til fedtindhold, højde af osten og smag. De akkrediterede sensoriske bedømmelse af ostene vurderes af et dommerpanel af erfarne personer fra branchen, der er trænede efter ISO 8586-2:2008.

Udgifterne til certificering afholdes af producenterne.

Producentforeningen kan kontaktes for information om udgifter forbundet med GI-certificering. Kontaktinformationer findes her.

Læs mere om GI-ordningen på EU’s hjemmeside eller få generel information om danske oste på hjemmesiden.  

De specifikke certificeringsbetingelser og procedurer for udstedelse, vedligeholdelse og tilbagekald af certifikat fås ved henvendelse til Eurofins Steins, hvilket også gælder information om gebyrer, rettigheder, forpligtelser, brug af certificeringslogo under certificeringsordningen såvel som klagemuligheder.